Helposti ajattelemme, että oireemme ovat kuin huonoa tuuria tai ikäviä sattumuksia elämässä. Olen tavannut monia asiakkaita, jotka ovat tilanteessa, jossa kehon häiriötila on kroonistunut eikä apua tunnu löytyvän mistään.
Oireet voidaan nähdä ikään kuin hälytyskelloina, jotka kehottavat huomaamaan, mikäli olemme ylittäneet kehomme sietokyvyn. Oireiden kautta voimme ymmärtää kehomme toimintaa, omia rajojamme ja vähitellen oppia kuuntelemaan sen hienovaraisia viestejä tarkemmin.
Osteopaattisen hoitokäynnin alussa lähden selvittämään kuinka pitkään oireet ovat jatkuneet ja onko niiden alkamisajankohtana tai jonkin verran ennen sitä sattunut jotakin, joka olisi aiheuttanut fyysistä, psyykkistä tai emotionaalista kuormitusta.
Usein oireisiin voi liittyä päähengityslihaksen pallean heikkoutta. Kun reagoimme toistuvasti stressaaviin tilanteisiin pidättämällä hengitystä tai jännittämällä kehoa, vähitellen pallean toiminta heikkenee ja hengitys täyttää vain osan mahdollisesta keuhkojen kapasiteetista. Seurauksena voi olla muun muassa rintakehän joustavuuden väheneminen ja palleahengityksen muuttuminen.
Autonomisen hermoston epätasapainotilan jatkuessa pidempään kehon palautuminen heikentyy sekä tulee alttiimmaksi loukkaantumisille ja erilaisten oireiden kehittymiselle. Tilanne on kuin sellainen, että elimistö joutuu toimimaan täydellä teholla ympäri vuorokauden eikä lomapäiviä tai hetken hengähdystaukoja ole tarjolla.
Stressi vaikuttaa luonnollisesti myös unen laatuun ja näin ollen palautumista ei pääse tapahtumaan edes levon aikana. Tämä saattaa olla merkki siitä, että kehon hienovaraisten viestien kuunteleminen ei ole onnistunut ja kehon voimavaroja on käytetty yli sietokyvyn.
Hermostoa tasapainottava ja voimavaroja vahvistava osteopaattinen hoito auttaa kehoa palautumaan, aineenvaihduntaa toimimaan paremmin sekä palleaa toimimaan optimaalisemmin.