Kehotietoisuus  

tarkoittaa tietoisuutta omasta kehosta ja yhteyttä kehon aistituntemuksiin.

Voit saada tietoa kehosi aistimuksista kahta eri reittiä pitkin: asento – ja liikeaistin (proprioseptio) sekä kehoaistin (interoseptio) kautta. 

Proprioseptio on aisti, jonka avulla voit olla tietoinen kehosi asennosta suhteessa tilaan. Lihaksissa, jänteissä ja nivelpusseissa on reseptoreita, jotka välittävät tietoa kehon asennosta ja liikkeistä. 

Interoseptio eli kehoaisti antaa tietoa kehon sisäisistä tuntemuksista, kuten hengityksestä, nälän ja janon tunteesta sekä kivusta. 


Tätä aistia kutsutaan myös kuudenneksi aistiksi.

Usein reagoimme näiden aistien kautta tiedostamattamme ja automaattisesti. Voimme kuitenkin tulla tietoisemmaksi siitä, mitä tietoa nämä aistit meille välittävät.

Kehon viestien kuuntelu on yhteyttä muun muassa näiden aistien antamaan tietoon. Kehon – ja mielen jännitykset voivat vaikeuttaa viestien kuulemista.

Mikäli yhteys omaan kehoon ei ole päässyt kehittymään, niin silloin voi olla herkempi ylittämään omia rajojaan sekä fyysisillä, että tunnetasolla.


Hoitojeni kautta tuen jokaisen matkaa oman kehon viisauden äärelle.

Usein puskemme eteenpäin kehon viestejä kuuntelematta ja saatamme tietämättämme kehittää itsellemme toimintamalleja, jotka eivät tue terveyttä, vaan altistavat meidät sairauksille ja muille erilaisille häiriötiloille.

Mitä hyötyä on kehotietoisuuden vahvistamisesta?

  • Kehon viestien kuuntelu auttaa ennaltaehkäisemään oireita ja sairastumista.
  • Kehotietoisuus mahdollistaa yhteyden kehon, mielen ja tunteiden välillä.
  • Kehotietoisuus vahvistaa myös itsetuntemusta sekä auttaa sitä kautta löytämään itselle sopivia elämäntapoja.
  • Vahva yhteys omaan kehoon on tunnetyöskentelyn perusta. 
  • Kehotietoisuuden vahvistamisen kautta olet itse oman elämäsi asiantuntija ja opit tuntemaan, miten kehosi ja mielesi voi hyvin.

Osteopaattinen hoito vie oireiden ja kivun taustasyiden äärelle.

Minulle on myös tärkeää tuoda näkyväksi, miten kehoyhteyttä ja läsnäoloa vahvistava hoito voi tukea myös oireiden ennaltaehkäisyssä.

Näin ollen hoito ei ole vain oireiden poistamista tai helpottamista, vaan arvokas tilaisuus muutokseen kohti kehotietoisempaa, läsnäolevampaa ja tasapainoisempaa elämää.

Scroll to Top